Met voeding je gezondheid verbeteren!
Je voornaamste energie haal je uit wat je eet. Dus het kan bijna niet anders dan wat je eet, maar ook hoe je eet en hoe je je eten klaarmaakt, van grote invloed is op hoe je je voelt. Ik geloof er dan ook heilig in dat je met voeding een grote bijdrage kan leveren aan je eigen gezondheid. En je voeding zelfs kan toepassen om bepaalde klachten te behandelen en/of verlichten. Wat ik zo mooi vind aan voeding is dat je zo de regie in eigen handen neemt. Het eerste wat ik doe als ik mij uit balans voel is de keuken in duiken. Met voedingsadvies volgens de principe van de Chinese Geneeskunde kan ik je de kennis aanreiken en is het vervolgens aan jou om dit in de praktijk te brengen.
Maar wat houdt voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde nou precies in?
Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is voeding een van de belangrijkste pijlers. Als mensen vroeger in China bij de dokter kwamen werden ze veelal naar huis gestuurd met het advies eerst hun voeding aan te passen en wanneer er geen verandering optrad terug te komen. In de Chinese voedingsleer wordt net zoals bij Shiatsu maar bijvoorbeeld ook bij acupunctuur en kruidengeneeskunde gebruik gemaakt van de vijf elementen theorie. In welk element zijn de klachten te plaatsen en welke voeding past daar het beste bij?
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat de Chinese Vijf Elementen voedingsleer precies inhoudt? En wil je misschien zelf al aan de slag met de basisprincipes van deze leer? Kijk dan het filmpje.
Video gemaakt door Astrid Oudenhoven in samenwerking met Bord&Stift
Herken je je in het volgende?
- je voelt je vaak futloos aan het einde van de middag
- je hebt last van spijsverteringsklachten
- je hebt al vele diƫten geprobeerd maar het lukt niet om af te vallen
- je kan je slecht concentreren op je werk
- je word erg vermoeid wakker
- je kampt met darmproblemen
- je hebt al langere tijd last van vage sluimerende klachten
Opbouw van het consult
Het voedingsadvies begint met het in beeld brengen van je klachten; wat is het verloop ervan en hoe lang spelen ze al? Ik probeer een volledig beeld te vormen door ook te vragen naar je slaap, spijsvertering, stoelgang, energieniveau, maar bijvoorbeeld ook naar betekenisgeving, je werksituatie en als vrouw zijnde je menstruatie. Zo kan ik tot een complete diagnose komen.
Vervolgens duiken we samen dieper in op je eetgewoontes. Hoe ziet een normale dag eruit? Heb je een erge drang naar zoet? Eet je te snel of teveel? Hoe voel je je na het eten? Wat eet je precies? Hoe maak je je eten klaar?
Ik zal daaropvolgend je een beetje wegwijs maken in de principes van de Chinese Vijf Elementen voedingsleer, zodat je beter begrijpt wat er mogelijk speelt en hoe voeding hier van invloed op is.
Na afloop van onze sessie zal ik een persoonlijk voedingsadvies opstellen met inspiratie en een aantal bijpassende gerechten, zodat je goede handvatten krijgt aangereikt om gelijk te beginnen.
Na een aantal weken plannen we een korte vervolgsessie in om samen te kijken naar hoe het gaat en waarin ik nog kan ondersteunen. Het kan soms fijn zijn om te delen wat er goed gaat en wat niet, om zo weer hernieuwde motivatie te vinden!